
Αχλάδια γεμιστά με σοκολάτα
Χρόνος Προετοιμασίας 10 minutes λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 40 minutes λεπτά
Ψυγείο 30 minutes λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 hour ώρα 20 minutes λεπτά
Πιάτο Γλυκό
Πιάτα 4 Άτομα
Σκεύη
- 1 κατσαρολάκι
- 1 μικρό ταψί
- 4 φορμάκια για σουφλέ
Υλικά
- 4 Μέτρια Αχλάδια Fetel καθαρισμένα
- 50 ml Λευκό Ξηρό Κρασί
- 80 g Μέλι
- 2-3 Γαρύφαλλα
- 1 κ.γ. Εκχύλισμα Βανίλιας
- 1 Φύλλο Χωριάτικο για πίτες
- 1 κ.σ. Βούτυρο λιωμένο
- 3-4 κ.σ. Ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 100 g Σοκολάτα 65% κακάο σε κομμάτια
- 1½ κ.σ. Βούτυρο
- 60 ml Χλιαρό Νερό
- 50 g Αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- 30 g Βούτυρο
- 60 g Σοκολάτα 65% κακάο σε κομμάτια
- 120 g Ζάχαρη
- 90 g Γάλα Εβαπορέ
- ½ κ.γ. Εκχύλισμα Βανίλιας
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια από τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί, το μέλι, τα γαρύφαλλα, τη βανίλια, προσθέτουμε τα αχλάδια και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τα αχλάδια σε ένα πυρίμαχο ταψάκι, τα περιχύνουμε με το σιρόπι του κρασιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Για τη γέμιση, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, το νερό και τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και κατόπιν την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30'.
- Κόβουμε το φύλλο σε 4 τετράγωνα κομμάτια 27-30 εκ., τα αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και από τις δύο πλευρές.
- Στρώνουμε τα φύλλα σε 4 βουτυρωμένα φορμάκια για σουφλέ, έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Βάζουμε πάνω τουε ένα κουταλάκι από τη γέμιση στο καθένα.
- Γεμίζουμε τα αχλάδια με το υπόλοιπο μείγμα, τα τοποθετούμε μέσα στα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 με 20 λεπτά. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Για τη σάλτσα σοκολάτας, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το γάλα και τέλος τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα σε κάθε αχλάδι και σερβίρουμε.

Βίντεο
Λέξη Κλειδί Αμύγδαλα, Αχλάδια, Γάλα, Γιορτινό, Κρασί, Μέλι, σοκολάτα, Φύλλο, Χριστούγεννα